Amsterdam’da para birimi Euro’dur. Nakit kullanımının yanı sıra birçok yerde kredi kartı da kabul görmektedir. Diğer Avrupa kentleri ile karşılaştırıldığında Amsterdam çok pahalı bir yer değildir. Alışveriş esnasında pazarlık genellikle bir seçenek olarak görülmemektedir.




Para Birimi
Diğer Avrupa Birliği ülkelerinde olduğu gibi Hollanda’da para birimi Euro’dur. Birçok yerde kredi kartı da kabul edilmektedir. Fakat yanınızda yeterli miktarda nakit taşımanızda fayda vardır. Birçok mağaza ve restoranda 200 ve 500 Euro banknot olarak kabul edilmemektedir.

Döviz Bozdurma
Amsterdam’da Euro ve Dolar dışındaki diğer para birimleri genellikle kabul edilmemektedir. Bu nedenle şehrin hemen her noktasında bulunan döviz bürolarında değişim yapmanız gerekmektedir. Bürolar arasında komisyon farkı olabileceği için birkaç yerden fiyat almanızda fayda vardır.

Kredi Kartı Kullanımı
Kredi kartı ABD ya da İngiltere’de olduğu kadar yaygın kullanılmamaktadır. Şehirdeki bazı restoran, kafe hatta oteller kredi kartını kabul etmemektedir. Bazı yerler kredi kartı ile ödeme yapıldığında normal fiyatın üzerine %5 ek yapmaktadır. Kredi kartı ile ödeme yaparken bu hususa dikkat etmeniz gerekmektedir. Visa, MasterCard, American Express Amsterdam’da kullanılabilirken Diners Club kart genelde kabul görmemektedir.

Vergi İadesi – Tax Free
Amsterdam’da tek seferde en az 50 Euro’luk harcama yaptıysanız ve AB vatandaşı değilseniz vergi iadesini geri alabilirsiniz. Vergi iadesinde geri alabileceğiniz net tutar alışveriş tutarınızın yaklaşık %10’u kadardır. Vergi iadesini alabilmek için ülkeyi terk etmeden önce gümrükte gerekli işlemi yapmalısınız. Bunun öncesinde alışveriş esnasında mağazadan ayrı bir doküman da almanız gerekmektedir. Vergi iadesi işlemi online olarak da Schiphol Havalimanı 2. terminalde de yapılabilmektedir. Online yapmak için www.vatfree.com adresi kontrol edilebilir.

Bahşiş
Hollanda yasalarına göre tüm vergi ve servis ücretleri faturaya dahil edilmek zorundadır. Ne kadar vergi ve servis ücreti ödediğinizi kontrol etmek için faturada “BTW” kısaltması ile gösterilen kısma bakabilirsiniz. Otel, gece kulübü gibi yerlerde kimi zaman bahşiş bırakmak isterseniz ve faturaya dahil edilmediyse  %15 oranında bir ücret ödemeniz beklenmektedir.  Restoran, kafe gibi yerlerde 1 – 2 Euro bahşiş olarak yeterlidir. Taksi hizmeti karşılığında bahşiş vermek istiyorsanız % 5 – 10 arası bahşiş bırakmak uygundur.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Top