Barselona gezilecek yerler konusunda her yaştan ve tarzdan gezgine hitap edebilecek bir şehir. Avrupa’nın en turistik şehirlerinden olan Barselona sahip olduğu tüm doğal güzellikleri, birbirinden zengin koleksiyona sahip müzeleri ve dünyaca ünlü Mimar Gaudi eserleri ile gezginlere kendini kolaylıkla hayran bırakıyor.
Barselona gezilecek yerler listesinde yer alan tüm yapıların fotoğraflarını alttaki görselde sıralı bir şekilde bulabilirsiniz. Listedeki önemli gezi noktaları hakkında detaylı bilgi almak isterseniz ilgili bağlantıları kullanabilirsiniz.

Barselona Gezilecek Yerler Listesi

• Sagrada Familia: Barselona’nın simgesi olan kilise Gaudi’nin en ünlü ve görsel zeka ürünü eseridir. Yapı UNESCO dünya tarih mirası listesinde yer alıyor. Devamı.
• Park Güell: Barselona gezilecek yerler listesindeki bir diğer önemli Gaudi eseri. Park Güell’in merdivenleri ve süslü yapıları Gaudi tarafından yapılmıştır. Devamı.
• La Rambla Caddesi: Barselona’daki en ünlü caddedir. Cadde, işlek bir meydan olan Plaça de Catalunya ile sahildeki Kristof Kolomb Heykeli’ni birbirine bağlar. Devamı.
• Casa Mila: La Pedrara olarak da bilinen yapı bir diğer Gaudi eseridir. Barselona gezilecek yerler listesindeki en orjinal tasarımlı yapılardan biridir. Devamı.
• Poble Espanyol: Bir açık hava mimari müzesidir. 1929 yılında Barselona’da düzenlenen Barselona Uluslar arası Sergisi için tasarlanmıştır. Küçük bir İspanyol köyü modelidir. Devamı.
• Casa Batllo: Antoni Gaudi ve Josep Maria Jujol’un restore ettikleri bir binadır. 1877 yılında inşa edilen bina 1905- 1907 yıllarında yeniden tasarlanmıştır. Devamı.
• Barselona Katedrali:  Barselona’da yer alan gotik katedraldir. 1298’de başlanan katedral inşasının büyük bir kısmı 14. yüzyılda tamamlanmıştır. Devamı.
• Plaça de Catalunya: Barselona gezilecek yerler listesindeki en ünlü meydanlardan biridir. Meydan, çeşmeleri ve heykelleri ile ünlüdür. Devamı.
• Santa Maria del Mar: Şehirde yer alan gotik bir kilisedir. 14. yüzyıldan kalma olan bu kilise deniz kenarında yer alır ve La Ribera’nın sakinleri tarafından inşa edilmiştir. Devamı.
• Picasso Müzesi: 20. yüzyılın ünlü sanatçısı Pablo Picasso’dan değerli eserlerin sergilendiği bir müzedir. Müzede 3500′den fazla Picasso eseri sergileniyor. Devamı.
• Gran Teatre del Liceu: Liceu 1847 yılında Barselona’da inşa edilmiş opera binasıdır. Asıl yapı 1994 yılında yanmış 2000 yılında yenilenmiştir. Devamı.
• La Boqueria: Barselona’daki en ünlü pazardır. Pazar yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktasıdır. Barselona gezilecek yerler listesindeki en eğlenceli noktalarından biridir. Devamı.
• Passeig de Gracia: Barselona’daki ana caddelerden biridir. Casa Mila ve Casa Batllo bölgede yer alan önemli yapılar arasında yer alıyor. Devamı.
• Nou Camp Stadyumu: Özellikle erkek gezginlerin Barselona gezilecek yerler listesindeki en keyif alarak gezeceği yerlerden biri. F.C Barcelona Futbol Takımı’nın stadyumudur. Devamı.
• Port Vell: Barselona Limanı’nın bir parçası olan limandır. Maremagnum alışveriş merkezi , akvaryum ve IMAX Port Vell’de ziyaret edilmesi gereken noktalardandır. Devamı.
• Tibidabo: 512 metre ile Serra de Collserola’da yer alan en yüksek dağdır. Bölgede bir lunapark, telekomünikasyon kulesi ve Katolik kilisesi bulunmaktadır. Devamı.
• Torre Agbar: Avinguda Diagonal ve Carrer Badajoz arasında yer alan 38 katlı bir gökdelendir. Şehrin önemli simgelerinden biridir. Devamı.
• Kristof Kolomb Heykeli (İng: Columbus Monument, İsp: Monument a Colom): La Rambla’da yer alan 60 metrelik bir heykeldir. 1888 yılında Exposicion Universal de Barcelona (Evrensel Barselona Sergisi) için ve Kristof Kolombus’un Amerika’ya ilk seferi şerefine yapılmıştır. Bu sefer sonucunda Kolombus, Kraliçe Isabella I ve Kral Ferdinand V’ye Amerika kıtasının varlığını haber vermiştir. Heykel Rafael Atche tarafından yapılmıştır.
• Plaça d’Espanya (Plaza de España): Barselona gezilecek yerler listesindeki bir diğer önemli meydan. Bir zamanlar idam olaylarının gerçekleştirildiği bir alan üzerine 1929 yılında dünya sergisi için yapılmıştır. Meydanda yer alan çeşme ilgi çeken noktalardan biridir. Gaudi’nin modern tarzından etkilenerek yapılan çeşme, Josep Maria Jujol tarafından yapılmıştır. Ayrıca yaz aylarında meydanda müzik hiç bitmez. Meydan, Montjuic Dağı eteğinde bulunmaktadır.
• Fundació Antoni Tàpies (İng: Antoni Tàpies Foundation): Barselona’da bulunan bir kültür merkezi ve müzedir. Carrer d’Arago’da bulunan yapı ressam Antoni Tapies’in hayatı ve çalışmalarına adanmıştır. 1984 yılında modern sanat bilgisini desteklemek amacıyla açılmıştır. Müze içerisinde ressam Tapies’in çalışmaları görülebileceği gibi sergi, sempozyum, film gösterileri gibi aktivitelere de katılmak mümkündür.
• Hospital de Sant Pau (Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, İsp: Hospital de la Santa Cruz y San Pablo): Hala aktif olarak kullanılan bir hastanedir. Bu hastaneyi diğerlerinden farklı kılan mimari bir başyapıt olmasıdır. Bazı binalar yenilense ve bazı kısımları yeni hastaneye taşınsa da yapı önemini kaybetmemiştir. 1901 – 1930 yılları arasında mimar Lluis Domenech i Montaner tarafından yapılan hastane  UNESCO dünya tarih mirası listesine girmiştir.
• Plaça del Rei: 14. yüzyıldan kalma bir meydandır. Şehrin en eski meydanlarından biri olan Plaça del Rei gotik binaları ve 16. yüzyıl yapımı bir gökdelen sayılan izleme kulesi ile ünlüdür. Meydanda yer alan Orta Çağ binaların en ünlüleri şunlardır: Palau Reial Mayor, Salo Tinell salonu, Santa Agatha Şapeli ve Palau de Lloctinent. Meydan bir zamanlar Barselona kontlarının yaşadığı yer ile sınırdır.
• Plaça Reial (İsp: Plaza Real): La Rambla yanında bulunan bir meydandır. Meydan, Casamajo tarafından 19. yüzyılda inşa edilmiştir. Meydan Meksika’da yer alan Plaza Garibaldi’nin aynısıdır. Meydanın bir kısmı Antoni Gaudi tarafından tasarlanmıştır. Barselona’da buluşma noktalarından olan Plaça Reial hem yerli halk hem de turistler için özellikle geceleri bir şeyler yiyip atmosferin tadını çıkardıkları bir yerdir.
• Fundació de Joan Miró (İng: Joan Miró Foundation): Modern bir sanat müzesidir. Montjuic, Barselona’da bulunan müze Joan Miro için yapılmıştır. Akdeniz mimari tarzında inşa edilen müze içerisinde sanatçının değerli koleksiyonları görülebilir. Katalan dahisi Miro’nun 217 resmi, 179 heykel çalışması ve 8.000 den fazla çizimi müzede mutlaka görülmelidir. Müzede Miro’nun çalışmalarının yanı sıra modern sanatçıların eserlerinden bir koleksiyon görmek de mümkündür.
• Güell Pavilions (Pavellons Güell, İsp: Pabellones Güell): Barselona gezilecek yerler listesindeki bir diğer Gaudi eseri. Burası Pedralbes’de bulunan bir bina kompleksidir. Gaudi tarafından 1884 – 1887 yılları arasında yapılmıştır. Bu yapı zengin Katalan sanayici Eusebi Güell ve ailesi için inşa edilmiştir. Güell, 1883 yılında bu araziyi ve içerisindeki binayı satın almış ve Gaudi’den yenileme çalışmaları yaparak iki tane de pavillion eklemesini istemiştir.
• Palau de la Música Catalana: 1908 yılında yapılmış bir konser salonudur. Modernist Katalan mimar Lluis Domenech i Montaner tarafından inşa edilen salon UNESCO dünya tarih mirası listesindedir. 1908 yılında açılmıştır. Günümüzde her yıl yarım milyona yakın kişi burada yapılan jazzdan senfoniye çeşitli konserlere katılmaktadır.
• Palau Guell (İng: Güell Palace): Gaudi’nin eseri olan bir konaktır. 1890 yılında bitirilen Palau Guell, Katalan sanayici Eusebi Güell için yaptırılmıştır. Antoni Gaudi’nin diğer çalışmalarında olduğu gibi bu konak da 1984 yılında UNESCO dünya tarih mirası listesine alınmıştır. 2004 yılında yenileme çalışmaları için ziyarete kapatılan Palau Guell, 2011 yılında tekrar ziyarete açılmıştır. Bu konağı “The Passenger” isimli filmde Jack Nicholson ve Maria Schneider’in ilk buluştuğu yer olarak görebilirsiniz.
• Palau Reial de Pedralbes (İng: Pedralbes Royal Palace): Les Corts’de yer alan bir saraydır. 1919 – 1931 yılları arasında inşa edilen yapı, şehri ziyaret ettiklerinde İspanyol kraliyet ailesine ev sahipliği yapmıştır. Günümüzde saray içerisinde Museu de la Ceramica (Seramik Müzesi), Museu Textil i d’Indumentaria (Tekstil Müzesi), Museu de les Arts Decoratives (İç dizayn Müzesi) ve Union for the Meditteranean (Akdeniz Birliği) bulunmaktadır.
• Parc de la Ciutadella (Ciutadella Park): Barselona’nın en merkezi parkıdır. 19. yüzyılın ortalarında kurulmasından sonra park şehrin tek yeşil alanıydı. 280.000 metre karelik bir alan üstüne kurulan park içerisinde bir hayvanat bahçesi, bir göl ve birçok müze bulunmaktadır. Park içerisinde çeşitli spor aktivitelerine katılmak ya da spor yapmak da mümkündür.
• Parc Joan Miró: 20. yüzyıl ressamı ve heykeltıraşı Joan Miro için yapılan bir parktır. Parkın yapıldığı alan 1979 yılına kadar bir kesimhane olarak kullanılıyordu. Bu nedenle “Slaughterhouse Park” (Kesimhane parkı) olarak da bilinir. Sonrasında yapılan çevre düzenlemesi ve Miro’nun heykel çalışmaları ile donatılan yer Parc Joan Miro adı verilen güzel bir park haline dönüştürülmüştür. Park içerisinde en çok dikkati çeken eser 22 metrelik Dona i Ocell’ heykelidir.
• Santa Maria del Pi: Barselona’da bulunan 14. yüzyıldan kalma gotik bir kilisedir. Plaça del Pi’de bulunmaktadır. Kilisenin en çok dikkati çeken özelliği dünyadaki en  büyük gül pencerelerinden birine sahip olmasıdır. Kilise, ismini “pine tree” (çam ağacı) ndan alır. İnşasına 1322 yılında başlanmıştır. Kilise tasarımında sanat çalışmalarına çok fazla yer verilmemiştir.
• Mercat del Born: Barselona’da bulunan bir pazar yeridir. 1973’e kadar şehrin merkezi pazarı olarak kullanılan Mercat del Born bulunduğu yerin popülaritesini yitirmeye başlaması ile daha az ziyaret edilir hale gelmiştir. Demirden inşa edilen yapı, Katalan mimarisinde modernizmin başlangıcı olarak kabul edilmektedir. Yenileme çalışmaları sırasında arkeologlar yeni kısımlarını keşfetmiştir. Giriş ve cadde seviyesindeki kısımları ücretsizken kalıntı halinde olan yerlerini ücret karşılığında görebilirsiniz.
• Barselona Hayvanat Bahçesi (İng: Barcelona Zoo, İsp: Zoológico de Barcelona): Parc de la Ciutadella içerisinde yer alan hayvanat bahçesidir. Yaklaşık 7.500 hayvana ev sahipliği yapan Barselona Hayvanat Bahçesi içerisinde bir bilim müzesi (science museum) de vardır. Bu hayvanat bahçesi 2003 yılında ölen albino goril Snowflake ile tanınmaktadır. Giriş ücreti 16 Euro’dur.
• Barselona Akvaryum (İng: Aquarium Barcelona, İsp: Aquarium de Barcelona): Barselona gezilecek yerler listesindeki en eğlenceli duraklardan biridir. Avrupa’nın en büyük ikinci akvaryumudur. Port Vell merkezinde, IMAX sinemasının yanında bulunmaktadır. 1995 yılında açılan akvaryuma içerisinde 8000 den fazla balık bulunmaktadır. Akvaryum içerisinde 6 milyon litre tuzlu su mevcuttur. Balıkları, penguenleri ve köpek balıklarını yakından görebilirsiniz. Giriş ücreti ise 16 Euro’dur.
• Barselona Botanik Bahçesi (İng:  Botanical Garden of Barcelona, İsp: Jardí Botànic de Barcelona): Montjuic’de bulunan botanik bahçedir. 1990′larda yapılan botanik bahçe 14 hektar üstüne kurulmuştur ve Akdeniz iklimine ait bitkilerden oluşan farklı bölümlere ayrılmıştır. Bu bitkiler Avustralya, Şili, Kaliforniya, Güney Afrika ve Doğu Akdeniz’den getirilmiştir. Ayrıca bahçe içerisinde Kanarya Adaları’na ait ayrı bir bölüm bulunmaktadır.
• Montjuic Kalesi (İng: Montjuic Castle,  İsp: Castell de Montjuïc):  1640’dan beri tüm şehre hakim şekilde bulunan kaledir. Monjuic Dağı üzerinde bulunan kale’den şehre ulaşım için iskele teleferiğini kullanabilirsiniz. Kale ilk yapıldığında iki yüz yıl boyunca insanları bastırmak için kullanılmıştır. 20. yüzyılın başlarında bile tarihi olaylara ev sahipliği yapmıştır. Örneğin; 1940 yılında Lluis Companys burada idam edilmiştir. Kale içerisinde  bir askeri müze bulunmaktadır.
• CosmoCaixa : Barselona’da bulunan bir bilim müzesidir. 1998 yılında yenileme çalışmaları nedeniyle kapatılan müze 2004 yılında geri açılmıştır. İçerisinde çevre, doğa, bilim ve uzay ile ilgili kalıcı ya da geçici sergiler bulunmaktadır. Bu sergiler ile canlandırılan olaylar çok daha akılda kalıcıdır. Ayrıca müze içerisinde bir kitapçı, hediyelik eşya bölümü, kütüphane, eğitim merkezi ve kafe de mevcuttur.
• Magic Fountain of Montjuic (İsp: Font màgica de Montjuïc): Montjuic Tepesinde bulunan bir çeşmedir. Plaça d’Espanya’ya yakın olan çeşme 1929 yılında Barselona Uluslar arası Sergisi için yapılmıştır. Carles Buigas’ın tasarladığı Magic Fountain’ın projesi inşasından bir yıl önce sunulmuştur ve bu kadar sürede yapılamayacağı iddiasıyla karşı çıkılmıştır. 3000 den fazla işçinin çalışması ile 1 yıldan kısa sürede tamamlanmıştır. Renk, ışık, müzik ve su oyunlarını Magic Fountain’de görebilirsiniz.
• Barselona Denizcilik Müzesi (İng: Barcelona Maritime Museum, İsp: Museu Maritim): Ramblas’da yer alan bir müzedir. Barselona gezilecek yerler listesindeki en yaratıcı ve en çok ziyaret edilen müzelerinden biridir. Yenileme çalışmaları nedeniyle bir süre kapalı olan müze 2012 yılında geri açılmıştır ve 10.00 – 19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir. Müze içerisinde model gemiler, çizimler, resimler ve interaktif bir sergi görülebilir.
• Museu Nacional d’Art de Catalunya (İng: National Art Museum of Catalonia MNAC): Barselona’daki sanat müzesidir. Orta Çağ’dan 20. yüzyıla kadar sanat eserleri koleksiyonlarının bulunduğu müze Roma ve Gotik tarzda inşa edilmiştir. Roma, Rönesans, Barok koleksiyonları görebileceğiniz bu müzede El Greco, Zurbaran, Velazquez, Rubens ve Cranach gibi ünlü sanatçıların eserleri görülebilir. Her ayın ilk Pazar günü giriş ücretsizdir fakat o gün müze 14.30’da kapanır.
• Çağdaş Sanat Müzesi (İng: Museum of Contemporary Art, İsp: Museu d’Art Contemporani de Barcelona): Plaça del Angels’da bulunan bir müzedir. Müze, 1995 yılında açılmıştır. Müze içerisinde 1940′lardan günümüze modern sanat çalışmalarını görebilirsiniz. Joan Miro, Antoni Tapies, Francesc Torres, Alexander Calder, Paul Klee, Dieter Roth ve diğer birçok değerli sanatçının eserleri müzede görülebilir.
• Arc de Triomf: 1888 yılında Barselona Evrensel Sergisi için yapılmış bir taktır. Ana giriş kapısının mimarı Josep Vilaseca i Casanovas’dır. Tak, Passeig Lluis Companys ve Passeig de Sant Joan arasında bulunmaktadır. Paris, Londra ve Budapeşte’de bulunan taklara benzeyen Arc de Triomf’nin ön yüzünde “Barcelona welcomes the nations” (Barselona ulusları karşılıyor) yazısı vardır.
• Casa Amatller: Modern tarzda inşa edilmiş bir binadır. Josep Puig i Cadafalch tarafından tasarlanmıştır. Casa Batllo ve Casa Lleo Morera ile Barselona’nın en ünlü üç binasından biridir. Casa Amatller aslında Antoni Amatller için 1898 – 1900 arasında inşa edilmiştir. Katalan tarzı bir konak olan Casa Amatller’in inşasında Alman elementleri de kullanılmıştır. Binanın giriş katında bir sergi vardır ve giriş ücretsizdir.
• Casa Lleó Morera: Passeig de Gracia’da yer alan modern tarzda inşa edilmiş bir binadır. Mimar Lluis Domenech i Montaner tarafından yapılmıştır. “Casa Rocamora”nın tekrardan inşası için 1902 yılında Montaner görevlendirilmiştir. 1904 yılında Montaner ölünce binaya oğlunun ismi Lleo Morera verilmiştir. Casa Lleo Morera, Carrer del Consell de Cent’in köşesinde bulunur. Barselona Bina Sanat Ödülünü kazanan yapılardan biridir.
• Casa Vicens: Barselona’da yer alan bir aile evidir. Barselona gezilecek yerler listesindeki bir çok önemli eserde imzası olan Gaudi tarafından tasarlanan ev sanayici Manuel Vicens için yapılmıştır. Gaudi’nin ilk önemli çalışmasıdır. 1883 – 1889 arasında inşa edilmiştir. Casa Vicens’in tasarım ve inşasında asimetrik çizgiler kullanılmıştır. Dört katlı bina, taş, kırmızı kiremit ve renkli seramik kullanılarak inşa edilmiştir. 2005 yılında UNESCO dünya tarih mirası listesine alınmıştır.
• Estadi Olimpic (Estadi Olímpic Lluís Companys): 1929 yılında Uluslar arası sergi için açılmış bir stadyumdur. 1989 yılında 1992 Yaz Olimpiyatları için yenilenmiştir. 55.926 kişilik kapasitesi olan stadyum limanı gören bir konumda yer almaktadır. Günümüzde stadyum ziyaretçilere açıktır. Barselona’da yer alan ikinci büyük stadyumdur.
• Casa Calvet: Antoni Gaudi tarafından bir tekstilci için inşa edilen binadır. Hem ticari bir yapı hem de ev olarak kullanılan Yapı Eixample’de yer almaktadır. Bu yapı, eski yapıların arasına yapılabilmesi nedeniyle Gaudi’nin en değerli eserlerinden biri sayılır. 1899 – 1906 arasında Casa Lleo Morera ve Casa Trinxet ile yılın yapısı ödülünü almıştır. Yapının inşasında ve tasarımında organik temalı ürünler kullanılmıştır.
• Sant Pau del Camp (Monasterio de San Pablo del Campo): Barselona’da bulunan bir kilisedir. Kilise olarak kullanılmadan önce manastır olarak işleyen yapı , şehir merkezine uzak olan El Raval’de yer almaktadır. Kilisenin ismi bulunduğu bölgeden gelir. Binanın inşası 9. yüzyılda, 985 yılında Müslümanların zarar verdiği bir kilisenin alanında gerçekleşmiştir. Barselona’nın en eski kilisesidir.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Top